Travis Bickle torna disfressat de capellà a “First Reformed”

vox
Ethan Hawke. Foto: Vox

A Taxi Driver, Martin Scorsese va fer l’increïble retrat d’un home trencat per la guerra del Vietnam que havia de reincorporar-se a una societat on no hi trobava l’encaix. Quaranta sis anys més tard, Paul Schrader s’atreveix a portar a la gran pantalla a un altre antiheroi anomenat Ernst Toller (Ethan Hawke), un pastor evangelista traumatitzat per la mort del seu fill a la guerra de l’Irak. La culpabilitat que sent per haver animat al seu fill a formar part d’aquella guerra injusta fa que trobi en la religió una via d’escapament a tot el dolor que sent.

Al dolor emocional que sent Toller s’hi afegeixen els seus greus problemes de salut i una addicció a l’alcohol que mica en mica el va consumint. La seva culpabilitat es converteix en ira quan coneix a un activista mediambiental i la seva dona embarassada amb qui estableix un lligam molt profund. Les idees ecologistes de l’activista marquen profundament al pastor que, decebut amb la decadència del món occidental decideix que s’ha de fer quelcom per aturar el canvi climàtic i la destrucció de la terra duta a terme pels mateixos que financen les obres de reforma de la seva església.

“Malgrat que el film ha passat per la gran pantalla sense pena ni glòria, els temes que debat (terrorisme, religió, destrucció del medi ambient, interessos de les multinacionals) són d’una gran transcendència per entendre el segle XXI (…)”.

Feia molts anys que Paul Schrader no confeccionava un film amb cara i ulls i “First Reformed” és la millor cinta que ha executat des de “Affliction”, i això que des de llavors han passat dues dècades. Qui també ha tornat a demostrar el seu talent és Ethan Hawke assumint un dels seus papers més difícils interpretant al pastor evangelista Ernst Toller. Malgrat que el film ha passat per la gran pantalla sense pena ni glòria, els temes que debat (terrorisme, religió, destrucció del medi ambient, interessos de les multinacionals) són d’una gran transcendència per entendre el segle XXI i el difícil futur que li espera a aquest món si tot segueix igual.

Els pensaments de Toller embranquen amb els del Bickle de “Taxi Driver” quan es pregunta: “Déu podrà perdonar-nos pel que li hem fet a aquest món?”. Segons el psicoanalista alemany Erich Fromm “(…) la història humana és un document de la inimaginable crueltat i la extraordinària destructivitat de l’home”. En l’ésser humà hi trobem la pregunta i la resposta a la vegada.

En definitiva, “First Reformed” és una pel·lícula altament recomanable per a tots aquells que estiguin disposats a qüestionar-se la hipocresia moral d’occident davant la devastació que pateix el planeta.

Nota: 7/10

Autor: Miquel Gelada

 

 

 

 

2 thoughts on “Travis Bickle torna disfressat de capellà a “First Reformed”

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: